top of page
  • Obrázek autoraLukas Pelcman

Průmyslový vzor a jeho role při ochraně značky: Potenciální alternativa k ochranným známkám?

Už jsem o tom psal mnohokrát. Ochranná známka představuje hlavní nástroj pro ochranu vaší značky. Nejde ale o jedinou možnost.


Víte, že svoji roli při ochraně značky může plnit i průmyslový vzor?


Průmyslový vzor, těší mě


Pravda, v případě průmyslových vzorů jde v první řadě o ochranu designu. Tedy o ochranu vzhledu vašeho produktu. Existují ale případy, kdy může průmyslový vzor představovat vhodnou alternativu i pokud jde o vaši značku.


U ochranných známek jsou podmínky pro jejich zápis celkem přísné. Ne každé označení proto projde přes posouzení tzv. zápisné způsobilosti. Tím spíš s ohledem na velmi častou tendenci podnikatelů pro své výrobky a služby volit do jisté míry popisná označení.


Vhodný use case?


Pokud pro svoji značku užíváte logo, které obsahuje velmi popisné označení ve vztahu k nabízeným výrobkům nebo službám a zároveň neobsahuje žádný distinktivní grafický prvek, který popisnost slovního prvku převáží, pak ochranná známka přes posouzení zápisné způsobilosti pravděpodobně neprojde.


Jestli je pro vás ale konkrétní logo velmi důležité a chcete jej přesto mít nějakým způsobem chráněné, průmyslový vzor může být vhodným nástrojem.


Loga totiž mají vlastní kategorii v rámci Locarnského třídníku. [1] Tedy je možné pro ně zaregistrovat průmyslový vzor. A protože při registraci průmyslových vzorů je podstatný design a nikoli význam, logo, které sice není způsobilé zápisu jako ochranná známka, zpravidla bude možné zaregistrovat jako průmyslový vzor.


Ochrannou známku nenahradí


Jakkoli tedy průmyslový vzor může poskytnout alespoň nějakou míru ochrany pro vaše logo, ochrannou známku nenahradí.


Rozsah ochrany, který průmyslový vzor nabízí se vztahuje čistě k designu. Tedy na rozdíl od případů, kdy se zkoumá porušení ochranných známek, budete mít přece jen trochu více omezené možnosti.


Zatímco u ochranných známek se v případech jejich tvrzeného porušení zkoumá zpravidla jak vizuální, fonetická, tak konceptuální podobnost daných označení, v případě průmyslových vzorů si budete muset vystačit čistě s podobností vizuální.


Rovněž doba ochrany je u průmyslových vzorů omezena celkem na 25 let (5x5 let). Platnost ochranných známek je naproti tomu možné prodlužovat neomezeně.


Doplnění portfolia


Bez ohledu na to, nicméně, mohou přesto průmyslové vzory představovat alespoň něco, když ochranná známka z jakéhokoli důvodu nepřipadá v úvahu.


Nebo je možné zaregistrovat si oboje. Portfolio složené z ochranných známek a průmyslových vzorů tak bude robustnější.


Navíc stejně jako je tomu v případě ochranných známek, mohou malé a střední podniky na registraci průmyslových vzorů také čerpat dotaci z fondu EU (SME Fund) do výše 75 % úředního poplatku.


Duel mezi ochrannou známkou a průmyslovým vzorem
Duel mezi ochrannou známkou a průmyslovým vzorem




20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page